Yrken kommer och går

Går ibland en runda på kyrkogården, dels för att den är så välskött med krattat grus i sirliga former, men också för att det är intressant att läsa på gamla gravstenar.

Häromdagen gick jag för att ingående se hur kvinnor benämdes förr i tiden ja långt in på 19000 talet.

På den här kyrkogården, ja där var kvinnorna, maka eller hustru, hittade en enka, ja skrivet med e, en trotjänarinna, det var allt!

Medan männen alltid hade en yrkestitel, väldigt många mästare av olika slag, bagarmästare, myntmästare, tunnbindarmästare, kakelugnsmästare. Hur viktigt det tydligen var att männen hade en titel var att ibland står det hemmansägare om det inte finns ett yrke.

Många lantbrukare med pampiga stenar, nog var väl fruarna också lika mycket lantbrukare, nej bara makor!

Inte heller disponenter eller doktorer hade fruar som fick sina mäns titlar på stenarna, vilket ju är vanligt i litteraturen.

Tyckte det var så konstigt det här att kvinnor tydligen inte presenterades med sina yrken den här tiden, så vem vänder man sig till då? Ja då googlar man förstås och visst fanns det många kvinnoyrken, här är några polissyster, fabrikssyster, roddarmadam, kalaskokerska, gruvpiga, gråterska, sjukmoder, tärna ingen som gick luciatåg, nej tjänsteflicka.

En del väldigt märkliga yrken också, bönhas,lykttändare, brevmålare, bödel, likbjudare, sumprunkare, kittelflickare nog  blir man väl ganska nyfiken att på att veta mer om deras yrkesliv?

På senare tid har vi bytt namn på en del yrken, till det bättre kan jag tycka, sopgubbe har blivit miljöarbetare, städerska är nu lokalvårdare är ju ett par exempel.

Men tittar jag på platsannonser i en tidning idag begriper jag ingenting why director,eventcoordinator, kravanalytiker, visual merchandiser, ja det var några i den senaste tidningen, jisses jag känner mej som en som är helt bakom flötet!

Handlaren fick en pampig sten med sin nuna och ett tack från samhället! Hustrun en liggande sten på marken!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Bloggstatistik

  • 23,439 besökare
%d bloggare gillar detta: