Varför ?

Det som sysselsätter mina tankar en hel del är det helt meningslösa våldet och skjutandet i våra största städer Stockholm, Göteborg och Malmö. Som ni vet har det ju nått Trump om än mycket förfalskat och förstorat och Jimmie Åkesson var ju snabb att åka med på mediatåget!

Det har ju skrivits spaltmeter om detta, det har snackats om det i otaliga soff och debattprogram, har analyserats av experter.

Det man kommit fram till, kan ju varenda människa med sunt förnuft räkna ut. Segregerade bostadsområden i förorterna, trångboddhet, arbeslöshet,brist på vettiga fritidsaktiviteter gör att kriminalitet får fäste, lägg till dom extrema grupper som i religionens namn försöker värva människor till IS.

Men själv har jag funderingar åt ett annat håll också, även om det naturligvis är huvudorsakerna som jag räknat upp.

Jag tänker att det kan inte vara hela orsaken eftersom det här är enbart kopplat till kön! För vad man också vet är att flickor i samma områden klarar sig bra i skolan och söker högre utbildningar, ja dom når bättre resultat än dom vi kallar ” svenskfödda”.

Är det månne så att den traditionella mansrollen i dom här områdena skapar väldigt osunda ideal? Vi vet ju att kvinnornas roll är att bli skyddade av sina bröder och att deras frihet också många gånger är begränsad. Utan att det för den skull behöver vara hederskultur tänker jag,visst den finns ju också. Men jag tänker mer på att man är rädd att det ska hända flickorna något opassande.

Att pojkarna har betydligt större frihet är nog ganska säkert och är dom mogna för att axla det samhällsansvar som vi är uppfostrade till? Nej jag tror inte det. Borde man kanske börja med någon form av föräldrautbildning i dom här områdena?

Statistiken visa ju tydligt att det är unga killar som råkar illa ut och som också utför dom här dåden, för hur man än vänder och vrider så betyder föräldrarna och deras påverkan otroligt mycket i ett barns liv. Sen måste dom ensamma mammorna få hjälp att ge sina söner en bra start, vet att det finns så många starka positiva krafter i dom här områdena, men dom behöver resurser och stöttning.

Det är hemskt att ta del av föräldrarnas sorg i media då dom förlorat sina söner, men deras rop på fler poliser och till och med militärinsats, tror jag inte löser problemet eftersom det finns en stor skeptism och i vissa fall rent hat till poliser. Det är ju uppåt väggarna då man kastar sten på ambulans och brandbilar, så man behöver poliseskort för att ge sig in dom här områdena.

Vet inte om jag har rätt i mina funderingar, vill gärna ha synpunkter, vet inte om det är en känslig fråga att diskutera? Har inte sett dom här funderingarna belysta…

Annonser

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. surridurr
  Mar 07, 2017 @ 00:22:02

  Du tänker helt rätt. Gäller bara att ta krafttag för att visa att samhället på allvar vill stoppa segregationen (vill vi det?), erbjuda god barnomsorg med inte alltför stora grupper. Höja lönerna ordentligt och tillföra mer medel till skolorna för att på allvar ge en vettig skolutbildning. Försöka bilda vettiga föräldragrupper. Alla ska involveras i det svenska samhället. Gott om bra fritidsaktiviteter. Bilda diskussionsgrupper bland skolans föräldrar/lärare. Sporra till ”föräldrar på stan”. Se till att hjälpa föräldrarna att klara sitt nya språk, engagera sig i skolorna och fritidsaktiviteter. Vi måste också vara öppna för att se då patriarkatet är väldigt starkt, så tom sönerna kan få bestämma över sina mammor och systrar. Samhället behöver ta över makten över bostadsbyggande igen. Betydligt fler hyresrätter där det mest är bostadsrätter och tvärtom. Rika, välmående kommuner som så länge vägrat ta emot flyktingar ska fortsättningsvis tvingas ta emot fler. De stora hyreshusområdena har ofta varit utsatta för extremt brist på underhåll. Det måste samhället nu ta ansvar för. Ja, listan kan göras hur lång som helst. Nu behövs massor av åtgärder för att ingjuta hopp, tro om en framtid med jobb, kunna försörja sig och sin familj, bli en verklig del i det svenska samhället.

  Gilla

  Svara

 2. paulamerio
  Mar 18, 2017 @ 16:50:56

  När ungdomarna är grovt kriminella redan i yngre tonåren medan de inte ens är straffmyndiga, då blir det knepigt. Som jag förstår så utnyttjas just de under femton av äldre för att göra skitgörat, råna stjäla, sälja knark. De yngsta ser att de äldre har pengar, status och prylar, o de blir deras idoler och förebilder. Det blir gängbildningar, bråk mellan dessa, svartsjuka, hedersrelaterade våldsdåd och knarkbrott förstås. Situationen har eskalerat rejält och många ungdomar man intervjuat vill inte ens förändra sina liv utan räknar med att inte leva mer än till tjugoårsåldern!! Förstår du??? Det gör inte jag… Men någon kvickfix finns inte, men yngre måste också bli bestraffade, man måste ha större synlig närvaro av polisväsendet, av poliser som är mänskliga och som kan följa och lära känna invånarna i områdena de jobbar. Ja jag kan ju inte skriva en hel roman, o inte har jag någon patentlösning heller, men förskräckligt är det att det ska se ut såhär.

  Gilla

  Svara

 3. Gun
  Mar 20, 2017 @ 10:54:56

  Oj vad många tankar och bra lösningar ni har, nu gäller det att få det till verklighet hos våra makthavare också!

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Bloggstatistik

 • 23,439 besökare
%d bloggare gillar detta: