Det blev vår i år också..

1-Winterbloman

Kamelian som ju betraktas som en riktigt besvärlig och känslig skönhet, är enligt mitt tycke en riktig tuffing. Nästan genast efter den tidiga blommningen sätter den knoppar för nästa års blommning, sen står den i knopp hela långa vintern, i det ganska tuffa kustklimatet där det stormar, regnar och snöar och temperaturen växlar snabbt mellan plus och minus. Sen i månadsskiftet feb- mars börjar knopparna visa lite färg och om nån vecka slår dom fina blommorna ut, liknar rosor men bladverket är blankt och mörkgrönt.

Det har talats en hel del om antibiotikaresistens och vilket dilemma den kommer att orsaka framöver!

Nu när våren kommit vaknar också myrorna och hör och häpna dom gör sin egen antibiotika! Dom lever ju som bekant tätt sammanpackade i enorma kolonier och då är ju smittorisken stor vid sjukdomsutbrott.

Men dom har uppfunnit ett motmedel. Dom tillverkar sin egen antibiotika genom att blanda myrsyra med kåda. Det är när det blandas som det bildas ett effektivt medel mot en parasitsvamp som sprids med sporer.Det är ju märkligt att en insekt kan komma på det här att hämta små bitar stelnad kåda och spruta på myrsyra…

Undrar om vi människor lite glömt bort vad som finns i naturens eget apotek och så mycket vi förlitar oss på kemiska produkter? I det lilla som finns kvar av våra regnskogar finns otroligt många outforskade växter och säkert många potenta läkemedel som antagligen skulle göra mindre skada på både miljö och människor.

 

Annonser

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. paulamerio
    Mar 26, 2017 @ 21:53:58

    Jajamensan, visst har man glömt de gamla läkeväxterna! Jag har läst en del, men inget har fastnat i hjärnstammen…har dock en väninna som gör lite eget jox och fix…Just nu läser jag en bok om snöleoparden, ett starkt utrotningshotat djur som liksom tigern minskar pga tjuvjakt för att man vill komma åt olika delar av djuret som används i kinesisk folkmedicin. Allt från morrhår till pungar och tänder, Jag blir så äcklad så jag mår illa när jag läser. Hur kan någon tro att en tand från ett utrotningshotat djur kan lindra värk till exempel? Man slutar aldrig att förvånas över mänsklighetens dumhet…

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Bloggstatistik

  • 23,439 besökare
%d bloggare gillar detta: