Dokumentärer min grej..

Idag har vi strålande solsken och blå himmel, men så har det sannerligen inte varit på mycket länge!

Vad gör man när regnet står som spön i backen, paraplyet nästan lyfter en från marken och blåser avigt. Jag läser eller lyssnar på böcker,löser korsord och sen är det dokumentärer som det finns många av som jag väljer och vrakar bland.

Att se en dokumentär om precis vanliga men också ovanliga människor där filmaren kanske följer dom i åratal är både underhållande, rörande och tänkvärt.

Minns många fantastiska filmer som jag sett för många år sedan. Dom två bröderna som levde någonstans i mörka Småland som för 100 år sedan, långsamt tempo,tog tillvara på allt som naturen erbjöd, tappade björkarna på lagom mycket sav på våren för att göra dricka,att ta hästtagel och göra borstar och många andra smarta saker som fallit i glömska hos oss moderna människor.

Eller hästmannen som älskade sin hästar och trots hög ålder och dålig hälsa kämpade han på och tog hand om sin skog på ett så varsamt sätt och sen hans sorg då han inte längre orkade och såg skogsmaskiner massakrera hans älskade skog.

Kokvinnorna som slitit så hårt att dom gick dubbelvikta,kunde inte räta på ryggen.

Finns också en andra sorts dokumentärer,människor som levt hårda liv i missbruk eller kriminalitet,Annika Östberg som satt massor av år i amerikanskt fängelse bara för att hon var på fel plats och med fel pojkvän som begick ett mord,hon är nu fri och bor i Sverige.

Igår såg jag Dora på Lammholmen, en kvinna som älskade sitt liv på holmen med sina odlingar och blommor,men som på grund av ålder tvingades flytta till äldreboende på fastlandet, fasade för det,men då hon väl var där tog hon det med jämnmod och tyckte hon hade det bra.Så otroligt nöjd med sitt liv, glad och positiv.Ön hon bodde på finns i Åbolands skärgård där jag är uppvuxen,alltid roligt att höra finlandssvenska också.

Kunde hålla på längre men kanske har jag sått ett litet frö för dokumentärer?

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Uddmor
    Jan 06, 2022 @ 19:35:45

    Dokumentärer är prima! Dora gick visst i två avsnitt om jag minns rätt? Härlig tant. 🙂

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Bloggstatistik

  • 31 830 besökare
%d bloggare gillar detta: